Vi värnar om din integritet

På senare år har frågan om integritet på internet blivit allt mer aktuell.

Å ena sidan finns den enskilde personens intresse av att inte bli spårad, å andra sidan kan den som driver en hemsida eller app ha ett intressa av att få statistik över vilka det är som använder dennes tjänster och hur tjänsterna används.

Google analytics

Ett populärt (och gratis) verktyg för att samla in och analysera data från användare är Google Analytics.

Till skillnad från många av våra konkurrenter har Apartema valt att inte använda Google Analytics.

Låt oss berätta varför...

Google Analytics är gratis, men de samlar in väldigt mycket information om användarna, som Google sedan delar med sina andra produkter och använder för sitt annonsnätverk.

Google skriver själva om detta i sin egen integritetspolicy.

Informationen vi samlar in omfattar unika identifierare, webbläsartyp och inställningar, enhetstyp och inställningar, operativsystem, information om mobilnätverk som operatörens namn och telefonnummer samt appversion. Vi samlar också in information om hur dina appar, webbläsare och enheter interagerar med våra tjänster. Informationen omfattar bland annat IP-adress, felrapporter och systemaktivitet samt datum, tid och hänvisningsadress för din förfrågan. [...] När du besöker webbplatser som använder Google Analytics kan en Google Analytics-kund ge Google möjlighet att länka information om din aktivitet på den webbplatsen till aktivitet från andra webbplatser som använder våra annonstjänster.

Genom att använda Google Analytics ger man med andra ord automatiskt sina användares data till Google.

Men går det verkligen veta att det är just jag som besöker en viss sida?

Genom att kolla på kombinationen av väldigt många olika datapunkter (egenskaper) går det oftast att urskilja unika besökare.

På sidan https://amiunique.org kan du enkelt se vilken information din enhet lämnar ifrån sig och om det med den kombinationen är troligt att du kan bli unikt identifierad.

Ett integritetsvänligt alternativ

Skulle du vilja handla i en butik där ägaren följer efter dig hela tiden och kollar på allt du gör, för att sedan använda den informationen i marknadsföringssyfte?

På Apartema värnar vi om er integritet.

Vi har därför valt att i använda Simple Analytics istället för Google Analytics, vilket kostar pengar (för oss), men i gengäld samlas endast en liten mängd ej personligt identifierbar information in om sidans besökare.

Den data som samlas in används för att sammanställa statistik över bland annat antal unika besökare, vilka länder dessa besökare kommer från och vilken typ av enhet de använder (smartphone, surfplatta eller dator).

Vi kan aldrig se information om en specifik besökare, utan kan endast se t.ex. att X antal besökare kommer från Sverige och att Y antal besökare använder en smartphone.

Information delas aldrig med tredje part, förutom på begäran av myndigheter med stöd av lagen (men då har vi fortfarande nästan ingen information att ge).

För att se en komplett lista över vad Simple Analytics samlar in (och hur), se deras informationssida (på engelska).

Vill du veta mer?

Om du vill veta mer om hur användare spåras på internet finns två bra dokumentärfilmer.

  1. Vägra sociala medier (SVT 2019)
  2. The social dilemma (Netflix 2020)